Wat mag mijn konijn eten aan groente en fruit? Het dieet voor je konijn bestaat uit een combinatie van hooi, biks, groente/kruiden en natuurlijk vers water. Fruit en snoepjes zijn een lekkernij voor je konijn en dat mogen ze maar in kleine mate krijgen.
Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad. Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn. Deze moet u dus niet op laten eten.
Welke groenten en fruit mag een konijn eten?
Konijnen: welke groenten & fruit mogen ze eten?
Wat mag een konijn eten en wat niet?
Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Wat eten konijnen het liefst?
Basisbehoefte. De belangrijkste voedingsbron voor konijnen is hooi, hier halen ze de meeste vezels uit die ze nodig hebben. Als aanvulling op het hooi wordt er vaak droogvoer en groenten gegeven. Hooi dient ten alle tijden beschikbaar te zijn voor je konijnen in hun verblijf.
Is banaan goed voor konijnen?
Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
Welke groenten mag een konijn niet eten?
Groenten die u niet mag geven:
Wat lusten konijnen graag?
Hooi is de hoofdvoeding van konijnen. Het is dus belangrijk om altijd vers hooi in de kooi te leggen en een fijn voorraadje te hebben. Daarnaast eten konijnen ook veel brokjes, zowel gemengd als eenzijdig.
Wat is dodelijk voor konijn?
Houd je konijn ver weg van chocolade (giftig!), koekjes, ontbijtgranen, brood, yoghurt of ander ‘menselijk’ snoepgoed. Zout-, lik- en mineraalstenen kunnen ook schadelijk zijn, omdat ze te veel zout bevatten, wat tot nier- en blaasproblemen kan leiden.
Waar kan een konijn dood aan gaan?
SAS is de belangrijkste doodsoorzaak bij konijnen. Het syndroom kan ontstaan bij een dier dat erg is geschrokken (stress), dat veel pijn heeft of slecht eten krijgt. Dit alles kan lijden tot een verminderde werkzaamheid van het maag-darmkanaal. Konijnen zijn erg gevoelig voor stress.
Wat moet je niet doen bij een konijn?
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.
Wat vind een konijn fijn?
Als je konijn het heel fijn vindt om geaaid te worden, zal hij vaak zachtjes gaan knarsetanden. Dat is net zoals een poes gaat spinnen. Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag.
Welk groenvoer mag een konijn?
Groenvoer
Goede groenten voor konijnen | Slechte groenten voor konijnen |
---|---|
Loof van wortelen | Vaste kool, zoals rode kool |
Loof van radijsjes | Spruiten |
Blaadjes van witlof | Klaver |
Waterkers | Geef nooit rauwe aardappelen of aardappelloof, dit is erg giftig. |
Kan je een konijn alleen op hooi laten leven?
Goede voeding is erg belangrijk voor konijnen en heeft veel invloed op de gezondheid van uw konijn. Het hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit hooi. In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Hoe vaak per dag moet je een konijn eten geven?
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan ‘s avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.