Wat Mogen Cavia’S Eten Van Groenten En Fruit?

De meeste cavia’s zijn gek op andijvie en wortel, en het is ook nog eens heel gezond! In plaats van groente mogen cavia’s ook fruit zoals appel, banaan, sinaasappel, peer. Niet alle cavia’s vinden alles even lekker, dus het is een kwestie van uitproberen.
Het belangrijkste onderdeel van het dieet van een cavia bestaat dus uit hooi van goede kwaliteit. Daarnaast kan je groenten zoals spinazie, selder, boerenkool, komkommer, witloof of wortels geven. Een kleine hoeveelheid goede kwaliteit caviavoer ( 10-20 gram per dag) mag ook bijgegeven worden.
Cavia’s mogen alle groenten en fruit hebben die er bestaat, maar je moet altijd kleine beetjes geven. Zorg ervoor dat je veel varieert en nergens te veel van geeft, dit is namelijk erg slecht. Bouw het groenvoer ook op, wanneer je in 1 dag veel geeft en de andere dag niets of erg weinig kan je cavia aan de diarree gaan.

Wat mogen cavia’s wel eten en wat niet?

Welke groentes mogen niet aan cavia’s gevoerd worden? Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.

Hoeveel en welke groenten cavia?

Een richtlijn voor de uiteindelijke hoeveelheid is ongeveer 50-100 gram verse groente per kilogram lichaamsgewicht per dag. Geschikte groenten (Het beste is om te variëren) Andijvie, broccoli, komkommer (met mate), paprika, radijs, tomaat, witlof, wortel en wortelloof.

Wat vinden cavia’s het lekkerst?

Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia’s en boordevol vitamines en mineralen zitten.

See also:  Wanneer Fruit Baby?

Welke groente vinden cavia’s lekker?

Je kunt cavia’s o.a. andijvie, witlof, wortel, paprika, rucola, brocolli geven. Zolang je in het begin kleine beetjes geeft om te zien of je cavia’s er geen diarree van krijgen. Geef in ieder geval geen sperziebonen, aubergine, courgette, of aardappel. Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: geef met mate.

Wat vinden cavia’s fijn?

Veel cavia’s vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!

Hoeveel voer heeft een cavia nodig?

Gemiddeld hoort een cavia zo’n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia’s voldoende vezelrijk hooi krijgen. Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia’s alleen wat ze per dag op kunnen.

Hoe vaak moet je een cavia eten geven?

De cavia eet ongeveer 80 maaltijden per etmaal. Elke dag wordt de hoeveelheid voer gegeven voor de gehele dag, vers water en ruim voldoende hooi. Cavia’s kunnen in tegenstelling tot andere dieren niet tegen vasten en moeten dus altijd ruim voldoende voer hebben.

Is brood goed voor een cavia?

Veel konijnen en cavia’s krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.

See also:  Hoe Kaki Fruit Eten?

Wat is de beste bodembedekking voor cavia?

Bodembedekkers voor Cavia

Je kunt o.a. kiezen tussen houtvezel, papiersnippers, hennepvezel en beukensnippers. De bekendste merken zijn de bodembedekkers van Supreme en Chipsi. Tip: Vul de bodembedekking met stro aan. Daarmee kan je cavia lekker bouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.