Welke Kruisbes?

De kruisbes of stekelbes (Ribes uva-crispa, ook bekend onder de dialectnamen steikbear, klapbes, kroensel, kroesel, knoezel of knoeper) is een in het wild voorkomende maar ook een voor de vruchten geteelde stekelige struik, die evenals de aalbes (R. rubrum), de alpenbes (R. alpinum) en de zwarte bes (R. nigrum) behoort tot het geslacht Ribes in de ribesfamilie (Grossulariaceae).
Achilles. Een bekend ras met een zeer goede smaak. De vruchten van de kruisbes ‘Achilles’ zijn zeer groot en glad hebben een rood-paarse kleur. Achilles kan gevoelig zijn voor meeldauw, maar wordt toch vaak aangeplant wegens zijn goede vruchteigenschappen.

Hoe kun je kruisbes stekken?

Stekken. De kruisbes is goed te stekken. Je kunt dit doen door afleggers te maken. Ook kun je stekken maken door stukken snoeihout op water of direct in de aarde te zetten. Lees voor alle tips en trucs het artikel over kruisbessen stekken. Oogsten.

Wanneer kun je de kruisbes snoeien?

De kruisbes kun je in juli tot september direct na de oogst snoeien. Het beste is om de kruisbessenstruik in februari of maart te snoeien voordat de struik weer gaat uitlopen. Het is belangrijk om zo te snoeien dat je een verticaal groeiende struik krijgt met tussen de 5 en 8 takken. Zo krijg je grote gezonde kruisbessen.

Hoe kun je kruisbessen in een kuip planten?

Hallo Anne Martine, De kruisbessen kun je prima in een kuip planten. Een van de lezers van deze site heeft kruisbessen op een dakterras op de 6e verdieping. Lees dit artikel maar eens: https://www.kruisbes.nl/nieuws/op-6-hoog-een-rijke-oogst-aan-kruisbessen/. Veel succes!

See also:  Echinacea Planten Wanneer?

Welke soorten kruisbessen zijn er?

Er bestaan rassen met groene, gele of rood tot roodpaarse bessen. De vruchten hebben een friszure smaak. Kruisbessen zijn zowel vers en ingevroren als op sap te verkrijgen. Kruisbessen op sap worden gebruikt voor (vlaai)vullingen en zijn doorgaans groen of geel van kleur.

Wat voor grond kruisbes?

Een kruisbes staat het liefst op een zonnige of half beschaduwde plaats, in een lichtzure tot neutrale grond (pH 6,0 tot 6,5). De grond moet vochtvasthoudend maar tegelijkertijd luchtig zijn zodat de grond vochtig maar niet kletsnat blijft. Kruisbessen worden wat minder hoog dan andere bes-soorten maar wel wat breder.

Hoe gezond is de kruisbes?

De kruisbes zit vol vitamine A, C & E. Daarnaast zijn de bessen een bron van vezels, kalium, ijzer en calcium. Vroeger werd de kruisbes regelmatig voor medische doeleinden gebruikt. Zo gebruikte men het zurige sap van de bes als middel om koorts te verlagen.

Hoe groot wordt een Kruisbessenstruik?

Kruisbessen hebben geen sterke neiging om te ondergronds te vermeerderen, en dus te ‘lopen’ door de tuin. Een kruisbes die uitgeleid wordt, is ongeveer een meter hoog.

Hoe smaken kruisbessen?

Kruisbessen variëren in smaak van zuurzoet tot zoet. Je kunt ze rauw opeten, maar verwerkt in taartvulling, pudding en vlaai smaken ze ook heerlijk.

Hoe verzorg je een kruisbes?

Standplaats van de kruisbes

Als je de keuze hebt is het wel beter om een zonnige plaats te kiezen. De kruisbessen geven de voorkeur aan droge tot licht vochtige grond. Ze moeten in ieder geval niet te nat staan.

See also:  Welke Planten Blijven Groen In De Winter?

Welke dieren eten kruisbessen?

Ook vogels vinden kruisbessen lekker. Gelukkig hebben ze net zo’n hekel aan de scherpe stekels als de mensen. Dat neemt niet weg dat als er een mogelijkheid is om wat vruchten te pikken ze dat niet zullen laten. Je kunt je rijpende vruchten beschermen met bijvoorbeeld een net.

Hoe snoei je een kruisbes?

Het beste is om de kruisbessenstruik in februari of maart te snoeien voordat de struik weer gaat uitlopen. Het is belangrijk om zo te snoeien dat je een verticaal groeiende struik krijgt met tussen de 5 en 8 takken. Zo krijg je grote gezonde kruisbessen. Knip takken weg die naar beneden hangen of elkaar kruisen.

Welke vitamines zitten in kruisbessen?

Voedingswaarden Stekelbes

 • In de stekelbes zitten de drie vitaminen die sterke antioxidanten zijn: vitamine A, C en E.
 • Qua mineralen zit er veel kalium in het kruisbesje.
 • Het bevat ook veel van de mineralenfosfor, ijzer en calcium.
 • Stekelbessen bevatten voorts een ruime hoeveelheid vezels en proteïnen.
 • Waar komt de naam kruisbes vandaan?

  Vroegmiddelnederlands croselbusg ‘doornstruik, ramnus’ (1240, Limburg), croesel haghe ‘haag van doornstruiken’ (1281, Limburg), Mnl. crosle (1300-1400), crocel (ca. 1440) ‘doornstruik’, stekebeyeren (1350-1400), krakebesiën ‘kruisbessen’ (1407-08); Vnnl.

  Hoe hoog worden kruisbessen?

  De kruisbes (Ribes uva-crispa) is een vaste plant die nauw verwant is aan de aalbes en de zwarte bes. De struik wordt 60 tot 120 cm hoog en bestaat uit takken die vaak gemene stekels hebben. De plant kan goed tegen vorst maar verliest ‘s winters wel al haar blaadjes.

  Hoe groot wordt een kiwibes plant?

  De plant wordt ongeveer 2 meter hoog en 1,5 meter breed. Ons advies is om de hoofdtak aan te binden en de zijtakken mooi smal te houden.

  See also:  Hoe Planten Hommels Zich Voort?

  Hoe groot wordt een kruisbes?

  Groei. Deze Kruisbes kan in volle grond 150cm hoog worden, in ideale omstandigheden. Op pot kan ‘ie ook wel 100cm hoog worden, maar om goed te oogsten is het verstandig om de plant net voor het voorjaar begint terug te snoeien.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.