Wat Is Een Bes Instrument?

BES & ES INSTRUMENTEN. Bij een Bes instrument (bv. een trompet) speel je een C maar hoor je een Bes. Wat je hoort is dus 2 halve tonen lager (grote Secunde) dan wat je speelt. Dit verschil van 2 halve tonen kan je makkelijk aflezen met behulp van de halve tonencirkel.
Saxofoons zijn bijvoorbeeld transponerende instrumenten. De sopraansaxofoon wordt een Bes instrument genoemd, omdat een genoteerde C zal klinken als een Bes. Het instrument klinkt een grote secunde (hele toon) lager dan genoteerd.

Welke instrumenten zijn BES instrumenten?

Instrumenten die in Bes gestemd zijn:

 • besklarinet.
 • trompet.
 • cornet.
 • bugel.
 • tenorsax.
 • tuba.
 • Hoe moet je transponeren?

  Dit is vaak het geval bij blaasinstrumenten. Transponeren doe je door als eerste te bepalen hoeveel tonen je omhoog of omlaag wilt. Hiervoor pak je de eerste noot van het liedje en kijk je naar welke hogere of lagere noot je wil transponeren. Bijvoorbeeld van C naar D.

  Wat is een BB instrument?

  Een bes trompet is een trompet met een totale buislengte van ongeveer 1.30 m. Het is verreweg de meest gebruikte trompet. Als je gaat starten met trompet spelen, start je op een bes-trompet. Hij wordt ook wel geschreven als Bb trompet of B-flat trumpet.

  Welke instrumenten zijn Transponerend?

  Een transponerend instrument is een muziekinstrument waarvan de te spelen partij in de partij of partituur op een andere toonhoogte is genoteerd dan wat werkelijk gehoord wordt. Als bijvoorbeeld een Es-klarinet een C speelt, horen we een Es die een kleine terts hoger is dan de C.

  Wat is een partituur?

  Een partituur bevat alle stemmen van een muziekstuk. Ze staan in een vaste volgorde onder elkaar: houtblazers bovenaan, dan koperblazers, vervolgens slagwerk en harp, dan de strijkers. De partituur is het uitgangspunt voor een dirigent die hiermee de volledige ontwikkeling van alle instrumenten overziet.

  See also:  Buddleja Planten Wanneer?

  Hoe kun je die toon lager maken bij een trombone?

  Een normale trombone klinkt met de schuif in de verst uitgeschoven stand dus een stuk lager dan met de schuif in de meest ingeschoven stand. Ventielen zijn eigenlijk een soort omleidingen: ze sturen de lucht door een extra stukje buis waardoor de toon lager wordt. De dikte van de buis regelt hoe scherp de toon klinkt.

  Hoe is een trompet gestemd?

  Dit is erg handig wanneer je meespeelt met bijvoorbeeld een orgel of piano. Je kunt dan gewoon dezelfde partij spelen, zonder als trompettist te hoeven transponeren. Daarnaast zijn er ook trompetten te krijgen die gestemd zijn Eb, D, E, F, G en A.

  Hoe is een klarinet gestemd?

  De meest courante klarinet is gestemd in Bb omdat deze de beste klankcombinatie oplevert met dwarsfluit en hobo. De lengte van de Bb-klarinet bedraagt 66 cm. Het toonbereik bedraagt 3½ octaaf. Ook de basklarinet wordt veel gebruikt.

  Hoe werkt transponeren in Excel?

  In Excel kun je met de functie Transponeren verticale cellen in één keer horizontaal kopiëren, of horizontale cellen verticaal.

  Tabel met gegevens transponeren

  1. Kies voor Tab Start >> Groep Klembord >> Keuzemenu onder plakken.
  2. Kies voor >> Transponeren.
  3. De gegevens worden nu netjes horizontaal getoond.

  Welke toonladders zijn er?

  Er zijn twee verschillende toonladders die veel gebruikt worden, namelijk de majeur en de mineur toonladder.

  Een majeur en mineur toonladder

 • C-majeur: C – D – E – F – G – A – B – C.
 • G-majeur: G – A – B – C – D – E – Fis – G.
 • A-mineur: A – B – C – D – E – F – G – A.
 • C-mineur: C – D – Es – F – G – As – Bes – C.
 • See also:  Wanneer Beste Tijd Om Coniferen Te Planten?

  Hoe akkoorden transponeren?

  Akkoorden transponeren

  1. Noteer de oorspronkelijke akkoorden die in de toonladder C gebruikt zijn.
  2. Draai de kaart op C majeur en lees af welke trappen bij die akkoorden horen.
  3. Draai de kaart daarna naar de nieuwe toonladder E majeur en lees de getransponeerde akkoorden af bij diezelfde toontrappen I, IV en V.

  Wat is een C trompet?

  Een C-trompet is een trompet met een totale buislengte van ongeveer 116 m. De C-trompet is de meest gebruikte trompet in de klassieke symphonie-orkesten. Hij heeft een wat helderder en ‘zakelijkere’ toon dan de bes-trompet. Dit komt weer doordat de mensuur van het instrument anders is dan die van de bes-trompet.

  Wat is een goed merk trompet?

  Tip 1: Thomann TR 200 Bb trumpet

  Het glanst met een koperen beker, een koperen mondstuk en de buitenste slides zijn gemaakt van nikkelzilver. De Bb-trompet heeft zich al jarenlang bewezen en het is met zijn redelijke kwaliteit als gemaakt voor de ambitieuze instrumentalist met een beperkt budget: slechts 149 euro.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.