Wat Doen Met Uitlopers Van Aardbeien?

Wanneer je je aardbeien niet wilt vermeerderen, is het beter de uitlopers regelmatig te verwijderen. Je doet dit simpelweg door de uitlopers af te knippen op circa 1 à 2 cm vanaf de plant. De uitlopers kosten de planten anders onnodig veel energie, waardoor de moederplant zwakker wordt.
Deze uitlopers gebruikt de plant om zich voort te planten. Als je ze aan de plant laat zitten, groeit daar dus een nieuw plantje uit als het zich kan wortelen (in een pot wordt dat dus lastig). Maar die uitlopers kosten de plant heel veel energie, waardoor er minder energie over is voor het maken van lekkere aardbeien.

Hoe stekken nemen van aardbeien?

Aardbeien stekken

  1. Pak uitlopers waar voldoende wortels aanzitten op van de grond.
  2. Zet er kleine potjes met potgrond onder.
  3. Geef ze vooral in het begin voldoende water, mest hebben ze nog niet nodig.
  4. Als de stek is geworteld knip je hem aan beide kanten los van de moederplant.

Waarom blijven mijn aardbeien zo klein?

Volwassen planten maken veel uitlopers aan, direct na de bloei. Aan al die uitlopers komen kleine aardbeien plantjes. Je kan ze gebruiken om de ouder-plant te vervangen.

Wat is een uitloper plant?

Uitlopers zijn babyplantjes van de moederplant. Ze groeien vaak uit de hoofdscheut en kunnen hun eigen wortels ontwikkelen. Een plant vermeerderen via uitlopers is eenvoudiger maar is niet bij elke plant mogelijk.

Hoe aardbeien planten overwinteren?

dek de planten die in de grond staan af met een stukje acryldoek of plastic folie. zet de bakken of potten op een plek waar het vorstvrij is of waar het minder hard vriest. is die mogelijkheid er niet, zorg dan in ieder geval dat de kluit niet uitdroogt. planten niet snoeien voor de winter!

See also:  Broccoli Hoe Ver Uit Elkaar Planten?

Wat te doen met aardbeiplanten in de winter?

Aardbeien kunnen vrij goed tegen kou. Maar als het ‘s winters langdurig vriest krijgen ze toch een flinke klap en doen ze er lang over om weer bij te komen. Dat merk je aan de opbrengst: die zal dan minder zijn. Om dat te voorkomen kan je ze in de winter afdekken.

Hoe lang gaat een aardbeienplant mee?

Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar ‘op’.

Hoe krijg je meer aardbeien?

Je kunt aardbeien planten tussen maart en augustus, de beste maand is april. Als je ze in de volle grond zet, werk dan eerst compost door de bodem. Zet de aardbeien niet in de volle zon en zorg dat ze uit de wind staan. Zorg daarnaast voor een goede afwatering, want aardbeien houden niet van natte voeten.

Hoe kweek je grote aardbeien?

Maak een plantgat in je voedingsrijke grond en plant vervolgens je aardbeiplant uit met de kroon van de plant net boven de grond. Druk de grond goed aan aan de basis van je plant en er rond. Plant je aardbeien 35 tot 40 cm tussen de planten. Tussen de rijen kun je iets meer plaats laten 60-90 cm.

Welke planten hebben uitlopers?

Een bekend voorbeeld van een plant met uitlopers is aardbei en munt. De aardbei heeft kleine stengels die over de grond kruipen en die op hun beurt andere wortels genereren voor de groei van nieuwe planten.

See also:  Hoe Moet Je Uien Planten?

Welke planten zijn uitlopers?

Moederplant: Saxifraga Stolonifera

Op den duur ontstaan er draadvormige uitlopers aan de Moederplant, waaraan zich jonge plantjes vormen. Als ze eigen wortels hebben gevormd kunt u ze van de plant knippen en in eigen potjes met aarde zetten en af en toe kleine beetjes water geven.

Hoe maak je een stekje van een plant?

Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.

Wat is een uitloper aardbei?

Wie een aardbeiplant heeft, zal vast al hebben gezien dat er vanaf juni lange, lichtgroene scheuten beginnen te groeien. Dat zijn de uitlopers. Een aardbeiplant kan wel 10 tot 12 uitlopers aanmaken die zich opnieuw wortelen in de grond.

Hebben alle planten wortelstokken?

Wortelstok planten, welke soorten zijn er? Er zijn veel verschillende soorten wortelstok planten. Voorbeelden van deze planten met rizomen zijn Schoenlappersplant, Baardiris, Canna, Pioenroos, Lelietje-van-Dalen, Helleborus, Tuingeraniums, Waterlelie, Gipskruid, Salomonzegel en nog veel meer andere planten.

Kun je Aardbeienplantjes overhouden?

Aan het eind van het seizoen, merk je dat de planten in de pot in rust gaan. Je kunt ze dan weg doen (en het jaar erop een nieuwe aanschaffen) of ze overhouden tot het volgende jaar. Laat ze in het laatste geval op een koele, maar vorstvrije, lichte plek overwinteren. Laat de potgrond ook dan niet helemaal uitdrogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.