Wanneer Zijn Rode Bessen Rijp?

Wanneer is de aalbes rijp om geplukt te worden? De rode aalbes Ribes rubrum ‘Rotet‘ is weinig ziektegevoelig, een groot voordeel. De rode bessen van deze goed producerende struik kun je in augustus plukken en hebben een zurige smaak, maar smaken heerlijk. Welke Ribes-soorten zijn er? Er vallen een heleboel bessenstruiken onder Ribes.
Afhankelijk van het ras zijn aalbessen normaalgesproken tussen half juni en september rijp. Rijpe bessen kun je gerust een paar weken aan de struik laten hangen. In tegenstelling tot geplukte bessen bederven de bessen van de meeste rassen niet snel zolang ze nog aan de struik hangen.
De bessen zijn rood tot donkerrood van kleur. Zure smaak. Augustus is weinig regengevoelig en weinig vatbaar voor bladvalziekte. Heinemann’s Rote Spätlese is het laatst rijpende ras (eind augustus/begin september) en is eigenlijk voornamelijk om die reden van waarde.

Hoe snoei je rode bessen?

Gelijkmatig oogsten kunnen worden bereikt door elk jaar de bovenkant van de struik te snoeien en uit te dunnen. Het snoeien kan beginnen nadat de bladeren in november zijn gevallen. Aalbessen lopen vroeg uit, zodat de uitdunning uiterlijk eind januari in milde winterperiodes voltooid moet zijn.

Hoe snoei je een aalbes?

Een aalbes wordt een enorme wirwar van takken als je deze niet goed snoeit. Door de grote hoeveelheid bessen gaan de hoofd-of gesteltakken ook maar een aantal jaren mee en moeten die verjongd worden. Verwijder alle takken die elkaar kruisen en snoei de uitgebloeide takken terug tot een gezond zijtakje.

Welke rode Bessenstruik?

Een Rode Bessenstruik kopen, planten en verzorgen

See also:  Hoe Kruis Je Planten?
Nederlandse naam Rode Bes, Aalbes
Soort plant Struik of ‘klimplant’ met leiden.
Plaats in tuin Zon of, maar met mindere kwaliteit vruchten, halfschaduw.
Ziektegevoeligheid Weinig tot Gemiddeld.
Aanbevolen rassen Red Poll ®, Red Lake, Rovada, Jonkheer van Tets

Hoe groot wordt een Aalbessenstruik?

Plant, pot en plaats

Ze heeft een lichte voorkeur voor een ietwat zanderige grond die niet te kalkrijk is. De heesters worden zo´n 100 tot 140 centimeter hoog en hebben dan ook een vrij grote pot nodig met een inhoud van minimaal 35 tot 40 liter.

Welke maand bessen snoeien?

Bessen snoeien doe je in het vroege voorjaar. Let er bij de aalbes op dat er ook direct na aanplant gesnoeid moet worden. Snoei alleen als het niet vriest.

Hoe en wanneer zwarte bes snoeien?

In de regel wordt de zwarte bes tussen november en maart gesnoeid. Bij veel tuiniers gaat de voorkeur uit naar de snoei na de bladval. De struiken zijn dan nog lang (na de oogst) in staat, met behulp van het bladgroen, om voedingssuikers te produceren.

Wat moet je snoeien in oktober?

Snoeien in oktober

 • Stamrozen met zware kroon kunnen deze maand tot de helft ingekort worden.
 • Notenbomen worden graag in de nazomer gesnoeid, hierdoor genezen de snoeiwonden sneller en voorkom je bloedende takken.
 • Ook de uitstekende takken van de beukenhaag kunnen gerust weggehaald worden.
 • Hoe aalbessen stekken?

  Aalbessen en zwarte bessen stekken

  Wanneer je de struiken in de winter snoeit, zet je wat takjes in een emmer zand of in losse grond. Je kan ze helemaal bedekken, zodat ze niet uitdrogen. In maart graaf je ze weer op en zet je de stekken met de onderste helft in de vochtige aarde.

  See also:  Welke Planten Mogen Katten Eten?

  Hoe blauwe bessen snoeien?

  Een blauwe bes hoeft niet of weinig gesnoeid te worden. Als je wilt snoeien doe dat dan in de rustperiode tussen eind november en half februari, wanneer het niet vriest. Je snoeit lelijke, oude en dode takken weg, plus takken die naar binnen groeien en/of kruisende takken.

  Wat is een lekkere rode bes?

  Red Lake rijpt ook middentijds en geeft zeer lange zeer los gevormde trossen met grote rode bessen. Het ras valt op door de zeer goede smaak. Als gevolg van het lagere zuurgehalte smaken de bessen namelijk zoeter. Red Lake wordt daarom gezien als het ras met de beste smaak.

  Welke bessen in de tuin?

  Top 10 eetbare bessen

 • In de zomer ligt de supermarkt er vol mee: bessen van Hollandse bodem.
 • Bramen, Rubus Fruticosus.
 • Framboos, Rubus idaeus.
 • Blauwe bes, Vaccinium corymbosum.
 • Bosbes, Vaccinium.
 • Aalbes, Ribes rubrum.
 • Vlierbes, Sambucus.
 • Cranberries, Vaccinium macrocarpon Ait.
 • Wat zijn de lekkerste bessen?

  Het meest succesvol is de jostabes, iets tussen stekelbes en zwarte bes. De vrucht lijkt op een dikke zwarte bes en heeft ook een gelijkaardige smaak. Ze is rijp in juli. De struik heeft de vorm van cassis, met takken zonder stekels en is redelijk bossig.

  Hoeveel ruimte heeft een rode Bessenstruik nodig?

  Hoeveel ruimte heeft een Bessenstruik nodig? Voor rode, witte en bosbessen houdt u ongeveer een meter aan, frambozen moeten ongeveer een halve meter uit elkaar staan. Kruisbes heeft 1,25 meter nodig en aardbeien zet je zo’n 30 centimeter uit elkaar. Je kunt de fruitstruiken echter ook langs draden leiden.

  See also:  Klimhortensia Planten Hoe?

  Hoe groot wordt aalbes?

  De aalbes, rode bes of trosbes (Ribes rubrum) is een bes, oorspronkelijk uit een deel in het westen van Europa: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noord-Italië en Noord-Spanje. Het is een bladverliezende struik, normaal 1 tot 1,5 meter hoog, soms 2 m, met een handlobbig blad met vijf lobben.

  Hoe breed wordt een aalbes?

  Nadeel is dat die struiken wel erg groot zijn; 1.50 groot maar zeker ook 1.50 meter breed, en vooral bijna onoverzichtelijk vol takken, lastig om de bessen daartussen allemaal te plukken. En de oogst valt wat later omdat door alle takken, bladeren, etc. de bessen wat minder zon krijgen.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.