Wanneer Uienbollen Planten?

Allium bollen planten doe je in de herfst. Het liefst, in rijke, goed gedraineerde grond. Water ze na het planten vervolgens licht in. Bewater de Allium Giganteum vanaf het moment dat ze groeien, al vanaf het vroege voorjaar.

Is Allium meerjarig?

Het merendeel van de Allium zijn meerjarige bollen. Bij het rooien van de grotere soorten vormen 2 bollen samen één plant. Een bol wordt verkocht en de andere weer geplant. Na de bloei kunnen ze jarenlang blijven staan.

Hoe plant ik Allium bollen?

Alliums plant je in het najaar, van oktober tot december, als de bodem al wat is afgekoeld. Grote sieruien zet je op 15 cm diep. Kleinere sieruien met een doorsnede van 2,5 tot 5 cm plant je 7 tot 10 cm diep. Op zandgrond mag je de bollen overigens zelfs nog wat dieper zetten.

Hoe diep moet Allium bollen planten?

Graaf een ondiepe geul van circa 15 cm. diep en maak de grond goed los alvorens u gaat planten. Leg de allium bollen met de punt omhoog in de grond en strooi er enkele centimeters aarde overheen. Geef de bloembollen altijd een beetje water na het planten.

Hoe plant je een Sierui?

De planttijd van de in het voorjaar bloeiende sierui is in de herfst. Tot uiterlijk november worden de bollen in de grond geplant. Afhankelijk van de grootte van de bol wordt een plantdiepte tussen 5 en 10 cm aanbevolen. Een vuistregel luidt, dat het plantgat 3x zo diep moet zijn dan de bol hoog is.

Wat te doen met uitgebloeide Alliums?

De uitgebloeide bloemhoofden met de stelen kunnen na de bloei tot aan de grond toe worden afgeknipt. Je kunt ze ook laten staan, want ook na de bloei blijven de bloemhoofden lang decoratief. Blad van allium wordt lelijk. Tijdens de bloei begint het blad van veel soorten al vaak geel te verkleuren.

See also:  Wanneer Moet Je Bonen Planten?

Is allium een vaste plant?

Allium giganteum, de reuzenui, is een vaste plant met een groeihoogte van maar liefst ca. 180 cm. Bloeitijd april/mei. Met hun prachtige bolvormige bloemen, die fier overeind staan op rechte stengels, is het geen wonder dat Allium bollen zo populair zijn.

Hoeveel bloemen uit 1 bol Allium?

4 Bloempjes

De meeste sieruien hebben een ronde bloeiwijze, bestaande uit vele miniscule bloempjes. Bij sommige, zoals Allium ‘Globemaster’, staan die bloempjes dicht op elkaar en vormen zo echt een kogelronde bol.

Is Sierui winterhard?

Allium Giganteum is winterhard en gaat het volgende seizoen opnieuw bloeien. Plant ze in groepjes van drie of meer bollen voor het beste effect.

Kan Allium in de schaduw?

De grootbloemige Alliums (Nederlandse naam: sierui of look) hebben de voorkeur voor een zonnige plek, maar gedijen ook nog goed in de halve schaduw. Sieruien bloeien als de meeste vaste planten alleen nog maar groen blad hebben. Ze zijn daarom zeer geschikt om te combineren met vaste planten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.