Wanneer Kruisbes Oogsten?

Na de bloei kun je kruisbessen medio augustus oogsten. En dat is een flinke oogst, want één struik kan tot wel 2 kilo kruisbessen geven! De ribes uva-crispa, ofwel kruisbes, plant je bij voorkeur in de maand november op een beschutte plaats. De bodem is ideaal als deze voldoende vocht vast kan houden en een klein beetje zuur is.
Let op de stekels. De groene kruisbes is groot en is rijp wanneer hij wat glazig geel wordt. De rode kruisbes is wat kleiner en heeft rijp een paarsig rode kleur. Kruisbessen rijpen na het plukken nog wel wat na.

Welke maand kruisbessen rijp?

Stekels en smaken

Een kruisbes is een winterharde bladverliezende heester. De vruchten zijn groengeel, geel of rood. Ze bloeit in april met piepkleine wit-paarse bloempjes, de oogst van rijpe kruisbessen volgt rond de maand juli (afhankelijk van het ras).

Hoe gezond is de kruisbes?

De kruisbes zit vol vitamine A, C & E. Daarnaast zijn de bessen een bron van vezels, kalium, ijzer en calcium. Vroeger werd de kruisbes regelmatig voor medische doeleinden gebruikt. Zo gebruikte men het zurige sap van de bes als middel om koorts te verlagen.

Hoe groot wordt een Kruisbessenstruik?

Kruisbessen hebben geen sterke neiging om te ondergronds te vermeerderen, en dus te ‘lopen’ door de tuin. Een kruisbes die uitgeleid wordt, is ongeveer een meter hoog.

Hoe snoei je een kruisbes?

Het beste is om de kruisbessenstruik in februari of maart te snoeien voordat de struik weer gaat uitlopen. Het is belangrijk om zo te snoeien dat je een verticaal groeiende struik krijgt met tussen de 5 en 8 takken. Zo krijg je grote gezonde kruisbessen. Knip takken weg die naar beneden hangen of elkaar kruisen.

See also:  Welke Groenten Wanneer Planten?

Wat is de lekkerste kruisbes?

Whitesmith. Een vrij grote, groene kruisbes met een uitstekende smaak. Wordt vaak daardoor gezien als het beste kruisbessenras. Dit ras is wel gevoelig voor meeldauw.

Hoe snoei ik een Japanse Wijnbes?

Wanneer snoeien we de Japanse wijnbes:

Snoei ieder jaar in het voorjaar (maart) de oudere scheuten die vrucht hebben gedragen tot 40 cm terug. De oude takken sterven vaak al vanzelf af na 2 of 3 seizoenen, verwijder dode takken tot de grond.

Welke vitamines zitten in kruisbessen?

Voedingswaarden Stekelbes

 • In de stekelbes zitten de drie vitaminen die sterke antioxidanten zijn: vitamine A, C en E.
 • Qua mineralen zit er veel kalium in het kruisbesje.
 • Het bevat ook veel van de mineralenfosfor, ijzer en calcium.
 • Stekelbessen bevatten voorts een ruime hoeveelheid vezels en proteïnen.
 • Wat zijn Knoesels?

  De kruisbes of stekelbes (Ribes uva-crispa, ook bekend onder de dialectnamen steikbear, klapbes, kroensel, kroesel, knoezel of knoeper) is een in het wild voorkomende maar ook een voor de vruchten geteelde stekelige struik, die evenals de aalbes (R. rubrum), de alpenbes (R. alpinum) en de zwarte bes (R.

  Waar komt de naam kruisbes vandaan?

  Vroegmiddelnederlands croselbusg ‘doornstruik, ramnus’ (1240, Limburg), croesel haghe ‘haag van doornstruiken’ (1281, Limburg), Mnl. crosle (1300-1400), crocel (ca. 1440) ‘doornstruik’, stekebeyeren (1350-1400), krakebesiën ‘kruisbessen’ (1407-08); Vnnl.

  Hoe hoog worden kruisbessen?

  De kruisbes (Ribes uva-crispa) is een vaste plant die nauw verwant is aan de aalbes en de zwarte bes. De struik wordt 60 tot 120 cm hoog en bestaat uit takken die vaak gemene stekels hebben. De plant kan goed tegen vorst maar verliest ‘s winters wel al haar blaadjes.

  See also:  Welke Planten Worden Niet Opgegeten Door Slakken?

  Hoe groot wordt een kiwibes plant?

  De plant wordt ongeveer 2 meter hoog en 1,5 meter breed. Ons advies is om de hoofdtak aan te binden en de zijtakken mooi smal te houden.

  Hoe Stekelbessen planten?

  Kruisbessen verlangen niet om in de volle zon te staan, een beetje schaduw is ideaal. Allerlei bodemsoorten zijn prima, een voedzame humusrijke grond is super. Plant ze niet op een te natte of te droge plek. Kruisbessen staan liefst in de zon, maar ze kunnen redelijk goed tegen de schaduw.

  Hoe en wanneer bessenstruiken snoeien?

  Wil je de bessenstruik mooi compact houden? Dan kun je de uitgebloeide takken in het voorjaar snoeien tot op een gezond zijtakje. Dit kun je het beste na de oogst doen, zodat je beter overzicht hebt en zodat je geen vruchten of gezonde takken verwijdert. Bij de zwarte bes wordt er bij voorkeur gesnoeid na de bladval.

  Welke maand bessen snoeien?

  Bessen snoeien doe je in het vroege voorjaar. Let er bij de aalbes op dat er ook direct na aanplant gesnoeid moet worden. Snoei alleen als het niet vriest.

  Hoe snoei ik rode bessenstruiken?

  Snoeien van rode, witte en zwarte bessen

  Te lage takken die tegen de grond hangen wegsnoeien. 2. Takken die van buiten naar binnen groeien, takken die elkaar kruisen of die het hart van de struik kruisen wegsnoeien. Ook van twee naast elkaar groeiende takken moet je er één wegsnoeien.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.