Slaplantjes planten kan in een serre al vanaf februari. Als je slaplantjes buiten plant, kan dit al vanaf halfweg maart tot september. Sla kan normaal tegen lichte nachtvorst in het voorjaar.
Je zaait sla van half maart tot eind juli. Je kunt sla zaaien van half maart tot eind juli. In het voorjaar gaat het wel beter dan in de zomer, in de zomer gezaaide slaplantjes schieten vaak al snel door waardoor je slechts een klein kropje kunt oogsten.
Hoe kropsla planten?
Plant pluk- of snijsla kun je uitplanten op 10 tot 15 cm afstand tussen de plantjes en 25 cm tussen de rijen. Zaai je pluksla rechtstreeks, dun dan goed uit. Sla die te dicht gezaaid is schiet door. kropsla, Ijsbergsla en Romeinse bindsla zaai je 25 tot 35 cm tussen de planten en 25 tot 35 cm tussen de rijen.
Welke mest voor sla?
Sla heeft redelijk veel voedingsstoffen nodig (zoals alle bladgewassen). Compost of stalmest onderwerken of toevoegen in de winter is het begin, het zorgt voor een luchtigheid en veel humus. En we geven dan in het voorjaar wat organische mest in de vorm van korrels (zoals bijvoorbeeld Culterra.
Heeft sla veel zon nodig?
Daarnaast heeft sla zonlicht nodig, maar een te felle zon kan de plant niet hebben. In het voor- en najaar is een zonnige plek prima, maar in de zomer kun je beter zorgen voor wat schaduw.
Hoe snel groeit kropsla?
Sla is een eenjarig gewas dat snel uitgroeit van zaadje tot volwaardige krop. Slechts weken zitten er tussen zaaien en oogsten; de gemiddelde groeiperiode bedraagt 35 tot 60 dagen.
Hoeveel water geven aan sla plantjes?
Geef sla voldoende water
Laat een slaplantje nooit uitdrogen, dan worden de bladeren taai en de bladranden bruin. Geef dus bij droogte voldoende water, liefst in de ochtend, zodat de plantjes goed kunnen opdrogen. Kropsla gaat vrij snel rotten wanneer de bladeren te lang nat blijven.
Hebben wortels veel water nodig?
De grond mag niet uitdrogen. Maar eens de jonge wortelen hun weg naar het licht zoeken en een wortelgestel ontwikkelen volgen ze het waterpeil in de bodem. Je hoeft dan geen water meer te geven. Enkel wanneer het loof van de wortelen slap wordt moet je extra water geven.
Hoe diep wortelt sla?
Je moet goed opletten met water geven. De wortels van sla groeien zeer oppervlakkig. Op warme dagen kan de sla dus snel uitdrogen. Type aarde: Gebruik aarde waar veel stikstof in zit.
Hoe lang moet IJsbergsla groeien?
IJsbergsla oogsten
IJsbergsla kun je vaak al twee maanden na het zaaien oogsten. Na het oogsten verwijder je de buitenste bladeren van de krop en was je de sla grondig voor gebruik. IJsbergsla is vers het lekkerst maar kan enkele dagen in de koelkast worden bewaard.
Welke voedingsstoffen heeft sla nodig?
Er zijn veel verschillende soorten sla: kropsla, ijsbergsla, Romeinse sla, eikenbladsla, veldsla, rode sla, rucola. Om er maar een paar op te noemen. Sla is geen vitaminebom, maar elk soort heeft zo zijn voordelen. Zo is ijsbergsla rijk aan calcium en vitamine C.
Hoe groot wordt sla?
Ongeveer vier weken na het zaaien kun je rucola en snijsla al oogsten. De blaadjes zijn dan ongeveer 10 tot 15 cm groot. Snijd ze boven het groeipunt af, zodat ze opnieuw uit kunnen lopen. Je kan bij sla die in losse kroppen groeit ook de losse bladeren afsnijden.
Welke groenten geen zon nodig hebben?
Halfschaduw
Welke groenten hebben veel zon nodig?
Volle zon: tomaat, pompoen, courgette, komkommer, aubergine, peper, paprika, aardbei, venkel, basilicum, knoflook, boon, Gedeeltelijke schaduw: sla, snijbiet, mosterd, spinazie, erwten, radijs, rucola, zuring, lavas, koriander, munt,
Hoeveel licht heeft sla nodig?
Als sla wordt vergeleken met andere gewassen dan blijkt dat dit gewas een relatief hoge lichtbehoefte heeft. Moe et al. (2005) geven aan dat de totale lichtbehoefte van sla zo’n 20-30 mol/m2/dag bedraagt. Ter vergelijking: bij tomaat en komkommer is dit meer dan 30 mol/m2/dag (Moe et al., 2005).