Wanneer Bloembollen In Pot Planten?

Handig om te weten: Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia’s en calla’s plant je in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.

Hoe bloembollen planten in pot?

Leg de tulpenbollen met het puntje naar boven op de potgrond. Zorg dat er tussen de bollen steeds ongeveer 7 cm ruimte zit. Bedek de tulpenbollen met een laag (liefst turfvrije) potgrond van ongeveer 10 cm. Zet de pot op een open en zonnige plek.

Kun je bloembollen in een pot zetten?

Naast krokus, Scilla, Chionodoxa en druifjes zijn het dan ook vooral de laagblijvende tulpen en kleinkronige narcissen die geschikt zijn voor het planten in bakken en potten. Ook veel zomerbloeiende bloembollen kunnen in bakken en potten geplant worden, zoals de knolbegonia, lage dahlia, Calla en de potlelie.

Wat gebeurt er als je bloembollen te laat plant?

Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht. Maak de bloembollen eerst koud in de koelkast voor gebruik binnen als gebroeide bollen.

Welke bloembollen in pot?

Kies bijvoorbeeld drie verschillende soorten bloembollen, elk met een andere bloeitijd.

 • Doe eerst wat potgrond in de pot.
 • Zet daarna de eerste bollen onderin de pot – bij tulpen met de puntjes omhoog – en doe er vervolgens weer een laag potgrond bovenop.
 • Daarna de volgende laag bollen, bijvoorbeeld blauwe druifjes.
 • Hoe gebruik je bollenplanter?

  Bovenaan heeft een bollenplanter een handvat, dat verbonden is met een buisvorm uit metaal. Je drukt de buis in de grond, waardoor deze gevuld wordt met aarde. Daarna trek je de bollenplanter uit de grond. Het resultaat is dat je een gat in de grond hebt gemaakt waarin je een bloembol kunt laten vallen.

  See also:  Welke Planten Kun Je In Het Najaar Planten?

  Hoe diep moeten bollen in de grond?

  Graaf een gat voor een groep bloembollen of meerdere individuele gaten voor het planten van enkele bloembollen. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine (2,5 – 5 cm) 7 tot 10 cm diep. Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven.

  Wat zijn Verwilderingsbollen?

  Verwilderingsbollen zijn winterharde bollen die ieder jaar terugkomen. Kenmerkend van deze bollen is dat ze zichzelf handhaven en vermeerderen. Ons assortiment bestaat uit vrijwel allemaal verwilderingsbollen, -knollen, en -wortelstokken. Sommige verwilderingsbollen zijn ook stinzenplanten.

  Kan ik tulpenbollen in de grond laten zitten?

  U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.

  Hoe vaak komen bloembollen uit?

  Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.

  Kunnen bloembollen in de grond blijven?

  Bijna alle voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen in de grond blijven zitten. De tulp echter niet, omdat die gevoelig is voor ziekten. De meeste zomerbloeiende bloembollen kunnen niet in de grond blijven zitten, omdat ze niet winterhard zijn.

  Wat te doen als bloembollen uitgebloeid zijn?

  Zet de uitgebloeide bloemen even aan de kant, uit het zicht. De verwelkte bloem mag je eruit knippen, omdat deze anders zaad zal aanmaken en dat is niet de bedoeling. We willen dat de bol zich concentreert op de opslag van reservevoedsel om te overleven. Laat daarom zeker de bladeren aan de bol!

  See also:  Welke Planten Kun Je In Juni Planten?

  Hoeveel bloembollen heb ik nodig op een vierkante meter?

  Algemene vuistregel: 20 bloembollen per m2. Kleine bolletjes: 50 tot 200 bloembollen per m2. Grote bollen: 15 à 25 bloembollen per m2 (of als accent tussen vaste planten – 5 bollen per m2)

  Welke bollen zijn meerjarig?

  Voorbeelden van meerjarige bloembollen zijn Oosterse anemonen (Anemone blanda), sneeuwroem (Chionodoxa), boshyacinten (Hyacinthoides) en buishyacinten (Puschkinia). De derde soort zijn verwilderingsbollen. Deze lijken op meerjarige bollen maar hebben nét iets meer te bieden.

  Welke planten kan ik in een plantenbak zetten?

  Planten in bakken

 • Hangpetunia (Surfinia)
 • Lobelia (Lobelia erinus)
 • Franse of Tiroler hanggeranium (Pelargonium)
 • Vlijtig Liesje (Impatiens walleriana)
 • Ballonklokje (Platycodon grandiflorus)
 • Viooltjes (Viola)
 • Babytraantjes (Bacopa)
 • Bellenplant (Fuchsia)
 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.