Wanneer Aardbeien Zaaien?

Zaai de aardbeien zaadjes rond februari bij kamertemperatuur. Hert beste kun je dat doen in een kweekbak. De zaadjes hebben licht nodig dus zorg dat je ze minimaal afdekt met grond.
Wanneer kun je aardbeien het beste zaaien? Aardbeien groeien vrij langzaam. Daarom kun je ze het beste in januari of februari binnenshuis zaaien.

Hoe moet je aardbeien zaaien?

Aardbeien zaaien

  1. Zaai de zaadjes eind februari binnenshuis in een kweekbak.
  2. De vensterbank is een ideale plek, want de zaadjes hebben 18 tot 20 graden Celsius nodig.
  3. Houd de grond licht vochtig.
  4. Zodra de zaailingen twee tot drie blaadjes hebben verpoot je ze naar aparte potjes (verspenen).

Hoe lang duurt aardbeien kweken?

Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen.

Hoe en wanneer aardbeien planten?

De rassen met kleine vruchten zaai je in maart, maar meestal worden aardbeien vermeerderd door het afnemen van uitlopers. Uitlopers zijn ranken met bovenaan een jonge plant. Laat deze uitlopers eerst wortelen en maak ze in augustus-september los van de moederplant. Zet ze dan op een eigen plekje.

Hoe krijg je aardbeien zaad?

Met een scheermes, groentemesje of een scherp keukenmes, schraap je voorzichtig langs de zijkant van de aardbei en haal je de afzonderlijke zaadjes eruit. Snijd niet te diep in de aardbei. Wees bijzonder voorzicht dat je jezelf niet snijdt. Leg de geoogste zaadjes op een schoon stuk keukenpapier en laat ze drogen.

See also:  Welke Planten Nu In De Tuin?

Wat voor grond moet ik voor aardbeien nodig?

De meeste grondsoorten zijn geschikt voor aardbeien. Aardbeien zijn echter gevoelig voor in de grond aanwezig ongedierte en ziektekiemen. Kweek ze daarom slechts een paar jaar na elkaar op dezelfde plek. Gebruik bij de aanplanting nooit verse stalmest of compost.

Wat is de bloeitijd van aardbeien?

De bloei (witte trosjes bloempjes met vijf bloemblaadjes) begint in mei en kan wel vier tot vijf maanden doorgaan (tot in september, soms zelfs tot in oktober). Al die tijd ontstaan er dus ook oogstbare, rijpe, rode vruchten.

Hoe lang geven aardbeien planten aardbeien?

De aardbeiplantjes kunnen in de zomer tot 20 augustus geplant worden. Ze maken dan in het najaar nog voldoende inwendige bloemen aan. Planten in het voorjaar zal minder bloemen geven in het voorjaar, omdat de planten zich niet zolang hebben kunnen ontwikkelen. Afbeelding: aardbei.

Hoe worden aardbeien groter?

Omdat jonge aardbeiplantjes relatief zwak zijn, kun je het beste de eerste bloemen er af halen. Zo heeft het jonge plantje wat meer tijd om wat groter en volwassener te worden. En zullen de aardbeien ook groter worden. De volgende bloemen kun je daarna gewoon laten zitten, voor de ontwikkeling van de eerste aardbeien.

Waar moet een aardbeienplant staan?

Kies voor een zonnige standplaats. Zo produceren ze meer vruchten. Halfschaduw kan ook, maar je oogst zal dan kleiner zijn. Aardbeien houden van vruchtbare en goed doorlatende grond.

Hoe aardbeien te planten?

Aardbeien kun je kweken vanaf verschillende stadia. Zo kun je bij een aardbeienkweker uitlopers aanschaffen die je vanaf klein plantje zelf laat uitgroeien. Knip de wortels tot 10 centimeter af en plant de uitlopers daarna op 30 centimeter afstand van elkaar.

See also:  Wanneer Dahlia Planten?

Kan ik nog aardbeien planten?

Aardbeien vormen uitlopers vanaf juni.

Het verplanten is nodig opdat de jonge plantjes verder van elkaar zouden staan, op voorbereide grond, en zo in betere omstandigheden kunnen doorgroeien. Wie zelf zijn planten kweekt, zal dus altijd in augustus planten.

Wat te doen met uitlopers van aardbeien?

Wanneer je je aardbeien niet wilt vermeerderen, is het beter de uitlopers regelmatig te verwijderen. Je doet dit simpelweg door de uitlopers af te knippen op circa 1 à 2 cm vanaf de plant. De uitlopers kosten de planten anders onnodig veel energie, waardoor de moederplant zwakker wordt.

Wat gebeurt er als je een aardbei in de grond stopt?

Op de buitenkant van de aardbei zitten allemaal pitjes. En in elk pitje zit een zaadje. Als zo een zaadje in de grond zou worden gestopt, zou er een aardbeiplant groeien. Alleen gebeurt dit zelden, want aardbeiplanten worden meestal opgekweekt uit uitlopers.

Waarom heeft een aardbei pitjes?

Een aardbei is geen vrucht

De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn, is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt, op de gemiddelde aardbei zijn dit er vaak wel 200!

Leave a Reply

Your email address will not be published.