Bij de meeste (echte) vruchten zitten de zaden binnenin, maar bij de aardbei zitten ze aan de buitenkant. Deze zaadjes liggen een beetje in een kuiltje, om te beschermen. De zaadjes zijn meestal groenachtig.
Die pitjes zijn de zaadjes, maar die worden meestal niet gebruikt voor nieuwe aardbeiplanten. Een aardbei is eigenlijk de bloembodem van de bloem van een aardbeienplant. Op de buitenkant van de aardbei zitten allemaal pitjes. En in elk pitje zit een zaadje.
Bij de meeste (echte) vruchten zitten de zaden binnenin, maar bij de aardbei zitten ze aan de buitenkant. Deze zaadjes liggen een beetje in een kuiltje, om te beschermen. De zaadjes zijn meestal groenachtig. Die pitjes zijn de zaadjes, maar die worden meestal niet gebruikt voor nieuwe aardbeiplanten.
Hoe krijg je aardbeien zaadjes?
Het zelf oogsten van zaden gaat heel gemakkelijk: snijd een vruchtje open, druk het vruchtvlees er tussen duim en wijsvinger in een bakje water uit, verwijder velletjes, zeef met een theezeefje de zaden eruit en laat die een aantal dagen op een schoteltje drogen.
Hoe aardbei zaden zaaien?
Aardbeien zaaien
- Zaai de zaadjes eind februari binnenshuis in een kweekbak.
- De vensterbank is een ideale plek, want de zaadjes hebben 18 tot 20 graden Celsius nodig.
- Houd de grond licht vochtig.
- Zodra de zaailingen twee tot drie blaadjes hebben verpoot je ze naar aparte potjes (verspenen).
Hoe snel komen aardbeien zaadjes uit?
Het kiemen kan een paar weken duren. Een doeltreffende manier om je aardbeien zaadjes warm te verzorgen, is door de zaden in de vensterbank te plaatsen. Houd de grond licht vochtig.
Hoe kweek je een aardbei?
Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben tijdens het groeiproces dan ook flink wat water nodig. Als de aarde te droog is, zullen de planten en vruchten niet groeien. Zorg er echter voor dat de planten in de winter niet te nat staan, om rotting te voorkomen. Ook hebben aardbeien zon nodig om goed te kunnen rijpen.
Wat te doen met uitlopers van aardbeien?
Wanneer je je aardbeien niet wilt vermeerderen, is het beter de uitlopers regelmatig te verwijderen. Je doet dit simpelweg door de uitlopers af te knippen op circa 1 à 2 cm vanaf de plant. De uitlopers kosten de planten anders onnodig veel energie, waardoor de moederplant zwakker wordt.
Hoe en wanneer aardbeien stekken?
Eind van de lente of begin van de zomer maakt een aardbeiplant uitlopers boven de grond. Daar kun je stekken van nemen, de beste tijd om stekken te nemen is midden augustus. Pak uitlopers waar voldoende wortels aanzitten op van de grond. Zet er kleine potjes met potgrond onder.
Hoe lang duurt aardbeien kweken?
Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen.
Kun je aardbeienplanten overhouden?
Aan het eind van het seizoen, merk je dat de planten in de pot in rust gaan. Je kunt ze dan weg doen (en het jaar erop een nieuwe aanschaffen) of ze overhouden tot het volgende jaar. Laat ze in het laatste geval op een koele, maar vorstvrije, lichte plek overwinteren. Laat de potgrond ook dan niet helemaal uitdrogen.
Waarom heeft een aardbei pitjes?
Een aardbei is geen vrucht
De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn, is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt, op de gemiddelde aardbei zijn dit er vaak wel 200!
Hoe krijg je meer aardbeien?
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Kunnen aardbeien planten overwinteren?
De aardbeienplant is dus een vaste plant; winterhard maar niet wintergroen. En dat betekent dat het in winter lijkt alsof ze dood gaat, het blad wordt in de herfst bruin en dor. Knip het vooral niet af, het zorgt voor wat bescherming in de winter.