Van Welke Planten Houden Slakjen Niet?

Slakken houden in het algemeen niet van sterk geurende planten en kruiden, dus ook niet van bijvoorbeeld knoflook, bieslook, venkel, munt, salie, tijm, oregano en oost-indische kers. Ook varens en grassen en planten als ezelsoor (Stachys), anemonen, akelei (Aquilegia), wolfsmelk (Euphorbia), duizendknoop (Persicaria), vetkruid (Sedum) en kleine maagdenpalm (Vinca) staan niet op het menu van de slak.
Kies voor planten waar slakken een hekel aan hebben, zoals akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes, varens, Oost-Indische kers, lavendel en kruiden als salie, tijm en knoflook. Sproei ‘s ochtends in plaats van ‘s avonds en zet kwetsbare planten niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop.

Welke planten laten slakken met rust?

Maak je tuin slakken-proof door er planten in te zetten waar ze niet van houden, bijvoorbeeld één van deze:

 • Akelei (Aquilegia)
 • Kattenkruid (Nepeta)
 • Wolfsmelk (Euphorbia)
 • Schildpadbloem (Penstamon)
 • Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)
 • Ooievaarsbek (Geranium)
 • Duizendblad (Achiliea millefolius)
 • Bellenplant (Fuchsia)
 • Welke planten zijn gevoelig voor slakken?

  Ook van te sterke of bittere smaken moeten slakken niet weten. Plant dus met een gerust hart lavendel, dropplant (Agastache), tijm, rozemarijn, salie, kerriekruid (Helichrysum) en alsem (Artemisia) in je slakkenparadijs. Harige bladeren zijn al even onpopulair.

  Welke planten zijn slakken gek op?

  Lijst van planten waar slakken dol op zijn

 • Delphinium (Ridderspoor)
 • Dahlia.
 • Hosta (Hartlelie)
 • Iris (Lis)
 • Lathyrus (Pronkerwt)
 • Lupinus (Lupine)
 • Nicotiana (Siertabak)
 • Phlomis (Brandkruid)
 • Waar blijven de slakken overdag?

  Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging. Deze slakken komen vooral tevoorschijn bij valavond en ‘s nachts, tussen maart tot oktober.

  See also:  Welke Potgroond Vo Mijn Planten?

  Hoe ontstaat een slakkenplaag?

  Vrijwel altijd komen naaktslakken door kieren of scheuren in muren. Het liefste zitten de naaktslakken in een vochtige ruimte, zorg er daarom voor dat jouw kelder of kruipruimte zo droog mogelijk is. Je kunt gemakkelijk zien waar de naaktslakken in huis vandaan komen, volg de sporen van het slijm!

  Waarom zijn er zoveel naaktslakken?

  Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.

  Waar komen al die slakken vandaan?

  Het voedsel van de slak bestaat voor een groot deel uit dode bladeren, maar helaas hebben ze een grotere voorkeur voor vers groen. Ook dode dieren als regenwormen en andere slakken worden gegeten. Daarnaast zijn de slakken op hun beurt weer voedsel voor vogels en egels in de tuin.

  Is de Dropplant een vaste plant?

  De Dropplant (Agastache) is een prachtige vaste plant die veel vlinders en bijen aantrekt in de tuin.

  Hoe dood je slakken?

  10 tips: slakken bestrijden en voorkomen

  1. Schoffel de grond regelmatig.
  2. Span koperen draadjes of leg muntjes in de moestuin.
  3. Strooi ruw materiaal op de grond.
  4. Plant deze planten in de (moes)tuin.
  5. Trek vogels aan.
  6. Haal nat tuinafval uit de tuin.
  7. Maak een bierval.
  8. Verplaats gevoelige potplanten in het voorjaar/herfst naar binnen.

  Kunnen slakken tegen azijn?

  Slakken bestrijden met azijn

  Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn. Vul een plantenspuit met 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water en spuit dit op de slakken die op de bladeren zitten. Dit is een effectieve, maar zeer dieronvriendelijke methode om deze beestjes te bestrijden.

  See also:  Wanneer Planten In Vijver Plaatsen?

  Waar zitten slakken met huisje overdag?

  Bij regen lost de stof op, en komt de slak los van zijn plaats. Naaktslakken, die geen huisjes hebben, trekken zich overdag terug onder een steen of tussen afgevallen bladeren. Pas ‘s nachts komen ze tevoorschijn om eten te zoeken.

  Waar vind je tuinslak?

  Ondanks hun naam kunnen tuinslakken niet alleen in tuinen worden gevonden, maar eigenlijk overal waar grote planten groeien: in bos, struikgewas, (stads)tuinen, in of onder heggen, in hoog gras en velden met brandnetels en bramen.

  Waar zitten slakken het liefst?

  Bijgevolg zoeken landslakken plaatsen op waar de relatieve luchtvochtigheid hoog is en leven ze verscholen in de vegetatie, onder afgevallen bladeren of dood hout, onder stenen, in spleten, Ook composthopen zijn een paradijs voor deze slijmerige beestjes.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.