Tot Wanneer Kun Je Tomaten Planten?

Tomaten doen er namelijk gemiddeld 8 weken over om van zaad tot plant te groeien. In de kas kun je planten vanaf begin mei, in de openlucht wacht je beter tot half mei – vanwege de ijsheiligen.

Waar moet je op letten bij het planten van tomaten?

Waar moet je op letten bij het planten van tomaten? De plant wordt best uitgeplant na een opkweekperiode van 8 tot 10 weken, dus tot wanneer de eerste bloemtros zichtbaar wordt. Een vaste, goed doorwortelde potkluit is noodzakelijk voor een goede begingroei van een tomatenplant!

Wanneer moet je tomaten planten in de kas”?

43 reacties aan “Wanneer en hoe tomaten planten in de kas. Voor buitentomaten moet je de plant “toppen” eind juli of na 4-5 trossen, voor tomaten in de serre, moet je zeker “toppen” rond 10 augustus, voor een laatste oogst begin oktober. Meestal een zes-zeven trossen.

Wanneer kun je tomatenplanten kweken?

Tomaten kweken – April, de tomaten zaailingen worden jonge planten. Je jonge tomatenplantjes verspenen in goede luchtige potgrond. Je jonge tomatenplantjes verspenen in P9 potten. Terug naar het licht, in april ook iets meer natuurlijk licht. Voeding voor je jonge tomatenplanten met vloeibaremest.

Wanneer moet je tomaten “toppen”?

GroentenInfo zegt: 27/04/2012 op 23:17. Voor buitentomaten moet je de plant “toppen” eind juli of na 4-5 trossen, voor tomaten in de serre, moet je zeker “toppen” rond 10 augustus, voor een laatste oogst begin oktober. Meestal een zes-zeven trossen. Reken 8 weken tussen bloei en rijpe vrucht in die periode.

Hoelang kan je tomaten planten?

Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.

See also:  Welke 6 Delen Van Planten Worden Door Mensen Gegeten?

Welke maand tomaten planten?

Wanneer tomaten kweken?

 • Zaaien: van eind maart/begin april tot half mei.
 • Naar buiten: vanaf half mei / begin juni.
 • Oogsten: augustus/september.
 • Kunnen tomaten in de volle grond?

  Tomaten die voor de volle grond bestemd zijn, kunnen vanaf half mei op hun definitieve plek gezet worden. De kans op nachtvorst is dan klein, maar niet helemaal uitgesloten. Bij een eventuele late nachtvorst moeten de planten afgedekt worden.

  Hoe diep plant je tomatenplanten?

  – Voeg veel compost toe, tomaten zijn gulzige planten. – Plant ze diep! Dus nooit op zelfde hoogte als in de pot, maar minstens 5 cm dieper. Dat is tot net onder de eerste blaadjes, of zelfs tot onder het tweede paar.

  Hoever moeten tomatenplanten van elkaar staan?

  Plantafstand: minimum 75 cm tussen de rijen. Plantafstand: minimum 35 cm aan tussen de planten. Plant tomaten diep genoeg, aan de stam zullen dan extra wortels groeien.

  Kunnen tomatenplanten al naar buiten?

  Na de laatste kans op nachtvorst (half mei, na de IJsheiligen), kunnen de plantjes naar buiten. Als je ze in de volle grond gaat stoppen laat ze dan eerst enkele dagen buiten wennen aan de kou (afharden). Je kunt ze natuurlijk ook verpotten en zo in potten verder laten groeien.

  Waar plant je best tomaten?

  Tomatenplanten houden van zon, warmte en voed-zame grond. Kies dus een plek uit om de tomaten-planten te laten groeien, die voldoet aan deze voorwaarden. Als je buiten tomaten wilt gaan kweken, zorg dan dat de planten uit de wind staan en het liefst op het zuiden.

  See also:  Wanneer Kun Je Planten In De Tuin Zetten?

  Hoe groeien tomaten het best?

  Van zaadje tot plant

  De kleine pitjes die je in het vruchtvlees van een tomaat ziet zitten, zijn de zaadjes van de tomatenplant. Het zaadje ontkiemt in de grond tot een klein plantje. De kiem groeit boven de grond uit, omhoog naar het licht. Aan de uiteindes van de kiem komen eerst twee kleine blaadjes te zitten.

  Hoeveel grond heeft een tomatenplant nodig?

  Neem bemeste (biologische) potgrond voor tomaten of eenjarigen. Reken op 20 liter potgrond per plant; in een zak van 60 liter passen dus 3 tomatenplanten. Schud de potgrondzak goed los. Leg hem plat op de grond, en snijd er 3 vierkantjes uit, van 20 cm diameter.

  Wat niet planten bij tomaten?

  Tomaat – aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.

  Kunnen tomaten tegen regen?

  Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.

  Waarom mogen tomatenplanten niet in de regen staan?

  Het liefst staan tomaten onder een afdakje, zodat ze niet nat regenen. Het voorkomt rot en beschermt tegen Phytophthora, de grootste bedreiging van je tomatenoogst. In de blog van Sjef lees je tips om zelf zo’n afdakje te bouwen.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.