Planten Waar Slakken Een Hekel Aan Hebben?

Kies voor planten waar slakken een hekel aan hebben, zoals akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes, varens, Oost-Indische kers, lavendel en kruiden als salie, tijm en knoflook. Sproei ‘s ochtends in plaats van ‘s avonds en zet kwetsbare planten niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop.

Welke planten laten slakken met rust?

Maak je tuin slakken-proof door er planten in te zetten waar ze niet van houden, bijvoorbeeld één van deze:

 • Akelei (Aquilegia)
 • Kattenkruid (Nepeta)
 • Wolfsmelk (Euphorbia)
 • Schildpadbloem (Penstamon)
 • Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)
 • Ooievaarsbek (Geranium)
 • Duizendblad (Achiliea millefolius)
 • Bellenplant (Fuchsia)
 • Welke planten houden slakken niet van?

  Ook van te sterke of bittere smaken moeten slakken niet weten. Plant dus met een gerust hart lavendel, dropplant (Agastache), tijm, rozemarijn, salie, kerriekruid (Helichrysum) en alsem (Artemisia) in je slakkenparadijs.

  Waar zijn slakken dol op?

  Slakken zijn dol op planten met veel voedingsstoffen. Voorbeelden hiervan zijn sla- en koolsoorten, aardbeien, komkommers en pompoenen. Naast groentes zijn ook kruiden zoals basilicum en dille heel erg in trek bij slakken.

  Hoe dood je slakken?

  10 tips: slakken bestrijden en voorkomen

  1. Schoffel de grond regelmatig.
  2. Span koperen draadjes of leg muntjes in de moestuin.
  3. Strooi ruw materiaal op de grond.
  4. Plant deze planten in de (moes)tuin.
  5. Trek vogels aan.
  6. Haal nat tuinafval uit de tuin.
  7. Maak een bierval.
  8. Verplaats gevoelige potplanten in het voorjaar/herfst naar binnen.

  Waar blijven de slakken overdag?

  Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging. Deze slakken komen vooral tevoorschijn bij valavond en ‘s nachts, tussen maart tot oktober.

  See also:  Hoe Lang Groeien Aardbeien?

  Welke planten zijn gevoelig voor slakken?

  Plant slakkenafwerende planten rond de moestuin. Goudsbloem, afrikaantjes, bernagie, kruidkers, mosterd en witte klaver houden naaktslakken op een afstand. Ook de geur van hysop, salie, tijm, tomaat, knoflook en uien stoot slakken af.

  Hoe ontstaat een slakkenplaag?

  Vrijwel altijd komen naaktslakken door kieren of scheuren in muren. Het liefste zitten de naaktslakken in een vochtige ruimte, zorg er daarom voor dat jouw kelder of kruipruimte zo droog mogelijk is. Je kunt gemakkelijk zien waar de naaktslakken in huis vandaan komen, volg de sporen van het slijm!

  Waar komen al die slakken vandaan?

  Het voedsel van de slak bestaat voor een groot deel uit dode bladeren, maar helaas hebben ze een grotere voorkeur voor vers groen. Ook dode dieren als regenwormen en andere slakken worden gegeten. Daarnaast zijn de slakken op hun beurt weer voedsel voor vogels en egels in de tuin.

  Waarom zijn er zoveel naaktslakken?

  Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.

  Waarom worden naaktslakken actief als het heeft geregend of als de grond vochtig is?

  Als slakken te lang in de droogte zitten, dan sterven ze. Daarom zie je naaktslakken pas op straat als het flink heeft geregend. Dan is het nat genoeg om niet uit te drogen. Het grootste deel van de tijd zitten de naaktslakken onder de grond om hun voedsel te zoeken, daar is het lekker vochtig.

  See also:  Wanneer Sierkers Planten?

  Kunnen slakken tegen azijn?

  Slakken bestrijden met azijn

  Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn. Vul een plantenspuit met 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water en spuit dit op de slakken die op de bladeren zitten. Dit is een effectieve, maar zeer dieronvriendelijke methode om deze beestjes te bestrijden.

  Kunnen slakken tegen koffiedik?

  Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen. Maar het is het proberen waard! Wat bijvoorbeeld wel helpt tegen slakken zijn eierschalen.

  Wat doe ik met gevangen slakken?

  Lok slakken in een hinderlaag en vang ze weg door bijvoorbeeld onder een dakpan stukjes appel, pompoen of ander fruit te leggen. Met de gevangen slakken zou je een gier kunnen maken door de slakken in water te koken en dit mengsel in de tuin te spuiten. De geur zou slakken weghouden.

  Waar kunnen slakken niet overheen?

  Koperfolie tegen slakken

  Wanneer slakken in een boom kruipen waar je dat niet wilt dan is het een idee om koperfolie rond te stam te wikkelen. Slakken houden er niet van om over koper heen te lopen. Ze zullen weer terug naar beneden gaan om hun weg over de aarde te vervolgen.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.