Hoe Worden Aardbeien Gekweekt?

Aardbeien kweken in pot

 • Leg een laagje kleikorrels onder in de pot. Vul de pot voor driekwart met goed losgemaakte, doorlatende aarde. Er is speciale aardbeigrond te koop of gebruik RHP-gecertificeerde potgrond.
 • Plant vier tot vijf planten per pot van tien liter. Zet ze ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is.
 • Vul nu verder aan met potgrond, zodat alleen de wortels bedekt zijn en de korte, bebladerde hoofdstengel of bladkroon net boven de grond uitsteekt.
 • Gedurende de wintermaanden komt de vrucht vanuit verwarmde glazen kassen en in het voor- en najaar vanuit plastic “tunnels”. In de zomermaanden als vanouds van de “koude grond”. In veel kassen en tunnels worden de laatste jaren aardbeien in potten, veenbalen, bakken met potgrond of kokos geteeld.
  Tegenwoordig worden de aardbeien gekweekt in lange bakken die op handhoogte staan, dus hoef je niet meer te bukken en geen opspattende grond. Speciaal hiervoor zijn nieuwe rassen gekweekt. Zo heb je rassen die eenmalig in het voorjaar veel vrucht geven en in de rest van de zomer niet meer.

  Waar komt de aardbeiandaan en hoordt hij gekweekt?

  WAAR KOMT DE AARDBEI VANDAAN EN HOE WORDT HIJ GEKWEEKT? Men is niet zeker over de oorsprong van de aardbeiplant. Sommige mensen beweren dat het een van oudsher inheemse bosplant is die geleidelijk de moestuinen veroverde. Anderen denken dat de plant geïntroduceerd is door ontdekkingsreizigers die hem meebrachten vanuit het verre Zuid-Amerika.

  Waar worden aardbeien geteeld?

  In de zomermaanden als vanouds van de ‘koude grond’. In veel kassen en tunnels worden de laatste jaren aardbeien in potten, veenbalen of bakken met potgrond of kokos geteeld. Deze hangen of staan een stuk boven de grond.

  See also:  Welke Planten Tegen Muizen?

  Hoe wordt de aardbei geoogst?

  Aardbeien worden geoogst op het moment dat ze een felrode kleur hebben. Voor het oogsten wordt gebruik gemaakt van een schaartje waarbij ervoor gezorgd wordt dat de aardbei net boven het kroontje afgeknipt wordt. Door het kroontje mee te nemen worden niet alleen ziekte voorkomen, maar blijft de aardbei ook langer vers.

  Wat is een aardbei geslacht?

  Aardbei (Fragaria, Latijn > ‘fragrans’ = geurend) is een geslacht van bloeiende planten uit de rozenfamilie (Rosaceae), vooral bekend om zijn eetbare vruchten. Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Er zijn meer dan twintig soorten en van de geteelde aardbei zijn er vele honderden rassen.

  Hoe ontstaat aardbei?

  Een aardbei is eigenlijk de bloembodem van de bloem van een aardbeienplant. Op de buitenkant van de aardbei zitten allemaal pitjes. En in elk pitje zit een zaadje. Als zo een zaadje in de grond zou worden gestopt, zou er een aardbeiplant groeien.

  Wie heeft de aardbei uitgevonden?

  In de 17e en 18e eeuw zijn uit de beide Amerika’s de octoploïde soorten Fragaria Virginia (Noord-Amerika) en Fragaria chiloensis (Zuid-Amerika) ingevoerd. In 1766 werd de aardbei voor het eerst uitvoerig beschreven door Antoine Nicolas Duchesne en gaf hij aan zijn beschreven soort de Latijnse naam Fragaria ananassa.

  Waar komen de meeste aardbeien vandaan?

  Wereldwijde productie

  Topproducenten van aardbeien 2018
  Land Productie (ton)
  China 2.955.453
  Verenigde Staten 1.296.272
  Mexico 653.639

  Hoe aardbeien groeien?

  Aardbeiplanten maken veel uitlopers waaraan nieuwe jonge planten groeien. Je kunt zelf aardbeistekken nemen door per plant maximaal 2 of 3 uitlopers te laten groeien. Houd per uitloper 1 stek aan en knip de uitloper vervolgens af zodat die ene stek per uitloper groot en sterk wordt.

  See also:  Wanneer Geraniums Planten?

  Waarom is een aardbei geen fruit?

  Zo zijn aardbeien schijnvruchten. Het rode gedeelte dat we eten, groeit vanuit de bloembodem. De echte vruchten zijn de pitjes die je aan de buitenkant ziet zitten. Andere schijnvruchten zijn onder andere de ananas, braam, appel, peer en vijg.

  Hoe komt de aardbei aan zijn naam?

  De woorden bei en in vele dialecten beier zijn afgeleid van het Franse woord baie, dat zelf afkomstig is van het Latijnse bacca dat bes betekent. En omdat de plant heel dicht bij de grond groeit, werd het dan Aardbei.

  Hoe oud aardbeien?

  Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.

  Waarom blijven mijn aardbeien zo klein?

  Volwassen planten maken veel uitlopers aan, direct na de bloei. Aan al die uitlopers komen kleine aardbeien plantjes. Je kan ze gebruiken om de ouder-plant te vervangen.

  Wat is de grootste aardbei?

  In Kadima-Tsoraev, Israël, is een aardbei van 289 gram gevonden. De familie Ariel, eigenaars van het teeltbedrijf Be-Sadku, waren verrast toen zij op hun kwekerij dit bijzonder grote exemplaar aantroffen. Het is de grootste aardbei ter wereld en overtreft daarmee het vorige record van 250 gram.

  Hoe lang gaat een aardbeienplant mee?

  Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar ‘op’.

  Is een aardbei wel gezond?

  Aardbeien en antioxidanten

  See also:  Wat Is Een Cherry Bomb Uitlaat?

  Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.

  Waarom groeien mijn aardbeien niet?

  Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben tijdens het groeiproces dan ook flink wat water nodig. Als de aarde te droog is, zullen de planten en vruchten niet groeien. Zorg er echter voor dat de planten in de winter niet te nat staan, om rotting te voorkomen. Ook hebben aardbeien zon nodig om goed te kunnen rijpen.

  Hoe lang duurt het voordat er aardbeien groeien?

  Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen.

  Hoe werkt een aardbeienplant?

  Bij doordragende aardbeien werkt dat heel anders: daarbij zitten maandenlang zowel bloemen als rijpende vruchten aan de planten. Heel mooi! De bloei (witte trosjes bloempjes met vijf bloemblaadjes) begint in mei en kan wel vier tot vijf maanden doorgaan (tot in september, soms zelfs tot in oktober).

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.