Hoe Waterlelie Planten?

Hoe plant je de waterlelie het best? Waterlelies worden bij voorkeur geplant in geperforeerde manden of korven. Dit maakt het makkelijker om na enkele jaren de plant te delen. Vul de manden op met DCM Potgrond voor waterlelies, een substraat dat speciaal voor waterlelies is ontwikkeld.
Planten van waterlelies

  1. Zet de waterlelie op een zonnige plek in de vijver.
  2. Plant de wortelstok bijna horizontaal in een vijvermand die gevuld is met speciale waterleliegrond.
  3. Dek af met een laagje grind.
  4. Zet de mand minimaal 40 cm diep, maar liever 60 cm diep om bevriezing van de wortelstok te voorkomen.

Wanneer bloeien waterlelies?

Wanneer bloeien waterlelies? De waterlelie bloeit niet het gehele jaar. Het zijn wel snelle groeiers. In de winter sterven ze nagenoeg helemaal af. In het voorjaar begint de waterlelie weer te groeien. Bij normale temperaturen zullen waterlelies vanaf juni tot en met augustus in bloei komen te staan in de vijver.

Hoe snoeien de bladeren van een waterlelie?

Afgestorven bladeren en uitgebloeide bloemen van een waterlelie kun je het beste zoveel als mogelijk snoeien. Hierdoor wordt de vijver niet te voedselrijk. In het najaar sterven alle bladeren van de waterlelie af, verwijder deze net voor de winterperiode. Trek de bladeren hierbij niet van de wortel los, maar knip ze af.

Wanneer kun je waterplanten kopen?

Waterplanten worden verkocht en kun je planten van begin voorjaar tot en met oktober. Voor het planten van waterplanten heb je (soms) vijvermanden en speciale vijvergrond nodig ( Dcm Vijverpotgrond) op basis van klei, hierdoor krijg je geen uitspoeling en blijft het water helder. Soms zijn de planten al in kant en klare manden ingeplant,

See also:  Hoe Planten Ophangen?

Hoe diep plant je een waterlelie?

De plantdiepte hangt af van de soort waterlelie. De grotere soorten groeien het beste op een diepte van 80 cm, terwijl de wat kleinere soorten op 50-60 cm diepte kunnen staan. Een jonge waterleliestek kun je het eerste jaar het best wat ondieper wegzetten dan de uiteindelijke plantdiepte.

Hoe zet je een waterlelie in de vijver?

De locatie voor het plaatsen van waterlelies in de vijver

Alle waterlelies vragen een zonnige plaats om goed te bloeien en ze openen hun bloemen alleen helemaal als de zon schijnt. Geef de waterlelies dus een plek in de vijver waar ze zo lang mogelijk door de zon beschenen zullen worden.

Hoe plant je lelies?

Plant uw leliebollen goed op diepte, minimaal 10 cm grond bovenop de bol. Bij erg dikke lelie bollen mag dit ook gerust 15 cm zijn. Diep planten is belangrijk omdat de lelie ook stengelwortels maakt. Stengelwortels zijn belangrijke wortels die al gevormd worden zodra de lelie boven de grond komt.

Hoe plant een waterlelie zich voort?

Waterlelie groeit met een wortelstok in de modderbodem, in het voorjaar komen daar de bladeren aan. Een bloem is na vijf dagen uitgebloeit, en wordt dan door een volgende voortgezet. In het begin opgerold en onder water, daarna drijvend op het oppervlakte. De bloemen zijn bij mooi weer te zien en gaan snachts dicht.

Hoe waterlelie overwinteren?

In ondiepe vijvers waar de waterlelie kan bevriezen, haalt u de waterlelie uit de vijver en laat hem op een vorstvrije plek overwinteren in natte turf, of iets dergelijks. Het wordt aanbevolen om ieder jaar meststof aan de aarde toe te voegen of de waterlelieaarde geheel te vervangen.

See also:  Hoe Lang Kan Je Zomerbollen Planten?

Hoe diep moet een vijver zijn voor waterlelies?

Zet ze op de gewenste waterdiepte. De nodige waterdiepte is afhankelijk van soort tot soorte. Voor dwerglelies kan 10 cm al voldoende, middelmatige soorten vragen 50 à 60 cm diepte en de meeste grotere soorten hebben zeker 80 cm nodig. Plant je een jonge waterlelie, laat die dan niet direct in diep water zakken.

Hoe werkt een waterlelie?

Waterlelies produceren zuurstof en geven dit af aan de atmosfeer langs de bovenkant van de bladeren. Dit in tegenstelling tot de meeste landplanten die via de onderzijde van hun bladeren ademen omdat hun bovenkant te stoffig wordt.

Hoe waterlelie snoeien?

Wanneer kan ik het beste waterlelie snoeien? Het is aan te raden om elk jaar in de herfst (in elk geval voordat de vijver in wintermodus gaat) alle verkleurde bladeren en uitgebloeide bloemen te verwijderen. Als het nodig is, kunt u dan eventueel ook een teveel aan groene bladeren verwijderen.

Hoe snel groeit een waterlelie?

Een jonge waterlelie gaat meestal pas na een jaar bloeien. Het mooiste is al wat grotere planten in de vijver te zetten, die al bloeien. Maar dan hebben we het wel over andere bedragen. Waterlelies krijgen graag wat extra mest.

Hoeveel lelies uit 1 bol?

Als je leliebollen gaat planten, houd het dan niet bij 1 leliebol maar plant 5 leliebollen bij elkaar. De flinke hoeveelheid bloemen zorgt voor een wow-effect in je tuin. Heb je geen tuin, maar een balkon of een terras? Ook jij kunt genieten van lelies.

Hoe verzorg je een lelie plant?

Normaal water geven, ongeveer 2x per week. De potgrond mag licht vochtig blijven. Zet de plant op een lichte en zonnige plek, maar niet in het felle zonlicht. De ideale temperatuur ligt tussen 15 tot 20°C.

See also:  Wat Te Doen Tegen Planten Vliegjes?

Wat te doen als lelies uitgebloeid zijn?

Als de lelie uitgebloeid is snij je alle uitgebloeide bloemen af en laat je 2/3 van de steel staan. Laat de groene bladeren rustig afsterven en verdelgen. Hierdoor gaat al de energie naar de bol. Als de lelie volledig is afgestorven in september-oktober haal je de bol uit de grond.

Kun je een waterlelie stekken?

Om te beginnen adviseren we om waterlelies te stekken in het voorjaar, rond mei of juni. Dan is het water namelijk al redelijk op temperatuur en krijgen de jonge stekjes de kans om sterker te worden. Het is het handigst is om de waterlelie inclusief het vijvermandje uit de vijver te halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.