Hoe Stek Je Aardbeien?

Aardbeien stekken

 • Pak uitlopers waar voldoende wortels aanzitten op van de grond.
 • Zet er kleine potjes met potgrond onder.
 • Geef ze vooral in het begin voldoende water, mest hebben ze nog niet nodig.
 • Als de stek is geworteld knip je hem aan beide kanten los van de moederplant met een scherpe snoeischaar.
 • Wat zijn de eerste tekenen van groene aardbeien?

  De eerste tekenen dat de bloemetjes aardbeien vormen is wanneer je een kleine groene aardbei in het hart van het bloemetje ziet. Het is die kleine groene aardbei die je elke dag zult zien uitgroeien tot een heerlijke rode aardbei. Wanneer je het eerste rood aan je aardbeien ziet moet je ingrijpen.

  Wat te doen met uitlopers van aardbeien?

  Wanneer je je aardbeien niet wilt vermeerderen, is het beter de uitlopers regelmatig te verwijderen. Je doet dit simpelweg door de uitlopers af te knippen op circa 1 à 2 cm vanaf de plant. De uitlopers kosten de planten anders onnodig veel energie, waardoor de moederplant zwakker wordt.

  Kun je een aardbeienplant overhouden?

  Aardbeien zijn meerjarige vaste planten en van de heerlijk smakende vruchten van de doordragers – het type dat GroenRijk nu aanbiedt – kun je dus extra lang genieten. Je kunt er zelfs volgend jaar nog opnieuw van oogsten en misschien ook nog het jaar daarna als je goed voor je aardbeiplanten in hangpot zorgt.

  Hoe moeten aardbeien overwinteren?

  Aardbeien kunnen vrij goed tegen kou. Maar als het ‘s winters langdurig vriest krijgen ze toch een flinke klap en doen ze er lang over om weer bij te komen. Dat merk je aan de opbrengst: die zal dan minder zijn. Om dat te voorkomen kan je ze in de winter afdekken.

  See also:  Wanneer Moet Je Aardbeien Planten?

  Wat is een uitloper van een plant?

  vorm van ongeslachtelijke voortplanting waarbij bovengrondse stengels worden gevormd. Aan deze stengels groeien nieuwe planten. Bijvoorbeeld: aardbei.

  Hoe werken uitlopers?

  Deze uitlopers gebruikt de plant om zich voort te planten. Als je ze aan de plant laat zitten, groeit daar dus een nieuw plantje uit als het zich kan wortelen (in een pot wordt dat dus lastig). Maar die uitlopers kosten de plant heel veel energie, waardoor er minder energie over is voor het maken van lekkere aardbeien.

  Hoe krijg je veel aardbeien?

  Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.

  Hoe lang gaat een aardbeienplant mee?

  Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar ‘op’.

  Waarom geen aardbeien aan plant?

  – Voedseltekort. – Te veel (kleine) vruchten aanwezig. Verwijder de meeste uitlopers die je niet nodig hebt. Verwijder eventueel de resterende (kleine) vruchten.

  Hoe laat je aardbeien planten overwinteren?

  Kunnen aardbeiplantjes overwinteren? Aardbeiplantjes kunnen makkelijk de winter doorkomen, als ze beschermd worden tegen (sterke) vorst. Wanneer er sprake is van vorst zonder sneeuwval, kan de bodem bedekt worden met takjes, stro of teenwilg.

  Is de aardbei een vaste plant?

  Een aardbei is een vaste plant. Maar ze dragen het beste in de eerste 3 jaar. Daarna vervang je ze door nieuwe.

  See also:  Plantenbakken Welke Planten?

  Hoe aardbeien beschermen tegen vorst?

  Aardbeiplanten komen goed de winter door als er tijdens strenge vorstperiodes folie over gelegd wordt. De schade is zelden met het blote oog zichtbaar, maar heeft wel zijn weerslag op de hergroei in het voorjaar en uiteindelijk ook op de oogst Het zal zelden zo zijn dat de volledige aardbeiplant afsterft door de vorst.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.