Steek 1 zaadje per potje in de grond, ongeveer 2 centimeter diep. Leg het zaadje niet plat op de grond maar juist op z’n zijkant zodat een teveel aan vocht al langs het zaadje weg kan lopen. Houd de grond licht vochtig maar geef ze zeker niet te veel water! Van teveel water kunnen de zaden rotten.
Hoeveel ruimte heeft een courgette nodig?
Een courgetteplant heeft veel ruimte nodig. Er kan maar één plant per vierkante meter staan. Houd een plantafstand van 140 x 60 cm aan, zodat je het meeste uit je oogst haalt. Courgettes staan het liefst op een zonnige plaats.
Hoe plant je een courgette?
Om een courgette plant te kweken, wordt een zaadje (de pitjes in een courgette) in de grond geplant. Het zaadje gaat zich ontkiemen. De wortels groeien dan de bodem in, maar het plantje groeit naar boven, de grond uit. De kiem van de courgette groeit heel snel, waardoor je ook laat in het seizoen nog kunt zaaien.
Hoe ver moet je courgette uit elkaar planten?
Courgette telen: onze tips
- Zaaien. Courgette zaai je voor vanaf half mei (vollegrond teelt).
- Planten. Courgetteplanten worden vrij groot, houd daarom rekening met een plantafstand van 140 x 60 cm.
- Standplaats.
- Voeding.
- Verzorging.
- Ziektes en plagen.
- Oogsten.
- Heerlijke recepten.
Hoe courgette opbinden?
Plaats een stok
En bind de plant om de twee weken vast met een touwtje. Een courgette die lang blijft doorgroeien kan met zijn stengel best een meter hoogte bereiken. Zet je geen stok, dan ligt die stengel de hele tijd op de grond. Met meer kans op schimmel op blad en vrucht en een minder goede bloei en vruchtzetting.
Hoeveel courgette aan 1 plant?
Schrik niet, maar 1 courgetteplant kan, als je goed voor hem zorgt, soms wel 30 courgettes geven. Je kunt de courgettes het beste wat kleiner oogsten: tussen de 12 en 15 cm. Dan zijn ze het lekkerst, vind ik en je stimuleert de plant om nog meer vruchten te maken.
Hoe groot wordt een courgette?
Als de courgettes te lang blijven hangen groeien ze uit tot grote vruchten die meer water dan smaak bevatten. Bij regelmatige oogst kan een plant wel tot 30 courgettes per seizoen leveren. De ideale oogstgrootte is 15-20 cm.
Hoe lang duurt courgette kweken?
Courgettes groeien snel. Na het zaaien kun je na ongeveer zes weken al voor het eerst oogsten, dan is de courgette 15 tot 20 cm lang. Als je de courgettes vroeg in het seizoen plukt, groeit er voor de herfst nog een nieuwe vrucht aan de plant.
Hoeveel water heeft een Courgetteplant nodig?
Voor het beste resultaat kun je de courgette bij voorkeur zaaien in biologische moestuingrond met een hoog kaliumgehalte. Door de grote bladeren kunnen courgetteplanten bij warm weer erg veel water verdampen. Geef de plant dan iedere avond water aan de voet van de plant.
Kan elke courgette klimmen?
Toch is courgette ook geschikt voor de kleinere moestuin, omdat je hem de hoogte in kunt leiden, vooral de klimmende soort. Voor courgette is het nú de beste tijd om te zaaien. Meestal zie je alleen de bekende groene courgette in de winkel, maar er bestaan veel meer soorten.
Hoeveel ruimte heeft een Pompoenplant nodig?
Pompoenplanten kruipen over de grond en hebben daardoor veel ruimte nodig. Zaai de pompoenzaden op een diepte van 3 tot 5 cm en met een afstand van 150 tot 200 cm uit elkaar. Wanneer je dichter op elkaar zaait is het belangrijk om de zaailingen later uit te dunnen, zodat de planten alsnog voldoende ruimte krijgen.
Waarom groeien mijn courgettes niet?
Geef je niet genoeg water, dan is er niet genoeg vocht voor de vruchten. Dan verdorren ze en vallen af. Voeding is ook zo’n ding. Zomergroentes zijn grootverbruikers, dus als de mix niet genoeg voeding (meer) heeft, heeft de plant het moeilijk.
Welke meststof voor courgette?
Net als andere pompoenachtigen houden courgettes van een rijke bodem met een goede structuur en veel organische materiaal. Gebruik dus ruim compost, stalmest of koemestkorrel. Ideaal is ook een plek waar eerder een composthoop heeft gestaan.
Kan courgette in de schaduw?
Zonnekloppers onder groenten
Voor groenten is vooral bloemvorming en vruchtzetting problematisch in de schaduw. Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn.