Allium Wanneer Planten?

Allium bollen planten doe je in de herfst. Het liefst, in rijke, goed gedraineerde grond. Water ze na het planten vervolgens licht in. Bewater de Allium Giganteum vanaf het moment dat ze groeien, al vanaf het vroege voorjaar.

Is Allium een vaste plant?

Allium giganteum, de reuzenui, is een vaste plant met een groeihoogte van maar liefst ca. 180 cm. Bloeitijd april/mei. Met hun prachtige bolvormige bloemen, die fier overeind staan op rechte stengels, is het geen wonder dat Allium bollen zo populair zijn.

Is Allium meerjarig?

Het merendeel van de Allium zijn meerjarige bollen. Bij het rooien van de grotere soorten vormen 2 bollen samen één plant. Een bol wordt verkocht en de andere weer geplant. Na de bloei kunnen ze jarenlang blijven staan.

Hoe Allium bollen planten?

Alliums plant je in het najaar, van oktober tot december, als de bodem al wat is afgekoeld. Grote sieruien zet je op 15 cm diep. Kleinere sieruien met een doorsnede van 2,5 tot 5 cm plant je 7 tot 10 cm diep. Op zandgrond mag je de bollen overigens zelfs nog wat dieper zetten.

Wat te doen als een Allium is uitgebloeid?

De uitgebloeide bloemhoofden met de stelen kunnen na de bloei tot aan de grond toe worden afgeknipt. Je kunt ze ook laten staan, want ook na de bloei blijven de bloemhoofden lang decoratief. Blad van allium wordt lelijk. Tijdens de bloei begint het blad van veel soorten al vaak geel te verkleuren.

Is Sierui vaste plant?

Allium, zoals de botanische naam van sierui luidt, is een bolgewas. Ze worden geschaard onder de voorjaarsbloeiende bollen en dat betekent dat ze net als krokussen, narcissen en tulpen in het najaar de grond in moeten. Bloeien doen ze echter pas, nadat deze bolgewassen zijn uitgebloeid, namelijk vanaf half mei-juni.

See also:  Wanneer Planten Water Geven?

Kunnen Alliums tegen vorst?

Allium afdekken

Bloembollen die boven de grond komen, kunnen prima tegen kou. Zeker als er nog een laag sneeuw ligt. Maar allium (sierui) moet je wel even afdekken met blad als hij boven komt.

Kun je Alliumbollen in de grond laten zitten?

Hoe fijn is het als je daar meerdere jaren van kunt genieten. Sommige voorjaarsbollen, zoals narcissen en krokusjes, kun je in de grond laten zitten, maar de meeste zomerbollen en -knollen zoals dahlia’s en gladiolen zijn vorstgevoelig en overleven het meestal niet als je ze in de grond laat zitten.

Hoe Allium vermeerderen?

Het vermeerderen van sieruien kan generatief door zaad of vegetatief door dochterbollen worden gedaan. Uitzaaien is alleen zinvol bij reine bollenrassen. Totdat het zaad zich heeft ontwikkeld naar een bol die kan bloeien, kunnen enkele jaren verstrijken.

Is Sierui winterhard?

Allium Giganteum is winterhard en gaat het volgende seizoen opnieuw bloeien. Plant ze in groepjes van drie of meer bollen voor het beste effect.

Hoe vaak bloeit Allium?

De voeding van de Allium

Soort Kenmerken Bloeimaand
Allium karataviense wit en grijsgroen mei – juni
Allium moly geel, kan in schaduw mei – juni
Allium ‘Mount Everest’ wit bloeiend mei – juni
Allium roseum luchtig rose mei – juni

Hoelang bloeit Allium?

De bloei is van mei t/m juli, met prachtige paarse bolbloemen. Het planten kan gebeuren tussen september en december op een diepte van ongeveer 10 cm en 15 cm uit elkaar. Geef de bollen de eerste tijd water als het een droge periode is, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.